Persoonlijke instellingen

Bovendam in H0: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
{{Koptekst
 
{{Koptekst
|Vorige= Baanplannen H0 Groot
+
|Vorige= Baanplannen H0 groot
 
|Volgende= Atelierbaan
 
|Volgende= Atelierbaan
|VorigeMenu= Baanplannen H0 Groot
+
|VorigeMenu= Baanplannen H0 groot
 
|Auteur= Hans van de Burgt
 
|Auteur= Hans van de Burgt
 
}}
 
}}
 
{{Inhoudsopgave||Klein}}
 
{{Inhoudsopgave||Klein}}
=== Ontwerp van het sporenplan ===
+
 
Veel (her-)intreders starten met de modelspoorhobby door het kopen van een starterspakket van de bekende grote modelspoorfabrikanten: Märklin, Fleischmann, Roco enz. Deze starterspakketten bevatten vaak een loc, wat rijtuigen of goederenwagens, een trafo en het bekende rail-ovaal, dus enkele bogen en doorgaans slechts twee stukken rechte rail. Al snel zal duidelijk zijn dat op basis van zo'n eenvoudig starterspakket niet meteen een complete interessante modelspoorbaan zal kunnen worden gemaakt. Daar is wel wat meer railmateriaal voor nodig. Maar ..., hoe pakt u dat dan aan? U kunt dan kiezen voor de standaard uitbreidingsdozen van de genoemde firma's, maar al snel blijft u dan hangen in de eenvoudige ovaal-achtige banen. Toch kunt u, met enige creativiteit, een interessante opzet maken. Voor onderstaand baanplan ''Bovendam in H0'' is gekozen voor standaard railmateriaal van Fleischmann.
+
Het ontwerp van '''Bovendam in H0''' is gemaakt met het programma 'AnyRail' (zie: [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]). Het is een denkbeeldig station gelegen aan een dubbelsporig baanvak in West Nederland, ergens tussen Dordrecht en Leiden. Voor dit baanplan is gekozen voor standaard railmateriaal van Fleischmann.
Het ontwerp is gemaakt m.b.v. het programma 'AnyRail' (zie: [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]).
+
 
 +
=== Ontwerp van het baanplan ===
 +
Veel (her-)intreders starten met de modelspoorhobby door het kopen van een starterspakket van de bekende grote modelspoorfabrikanten: Märklin, Fleischmann, Roco enz. Deze starterspakketten bevatten vaak een locomotief, wat rijtuigen of goederenwagens, een trafo en het bekende rail-ovaal, dus enkele bogen en doorgaans slechts twee stukken rechte rail. Al snel zal duidelijk zijn dat op basis van zo een eenvoudig starterspakket niet meteen een complete interessante modelspoorbaan zal kunnen worden gemaakt. Daar is wel wat meer railmateriaal voor nodig. Maar hoe pakt men dat dan aan? Gekozen kan worden voor de standaard uitbreidingsdozen van de genoemde firma's, maar al snel blijft men dan hangen in de eenvoudige ovaal-achtige banen. Toch kan er, met enige creativiteit, een interessante opzet gemaakt worden.  
 +
 
 
{{Afbeelding
 
{{Afbeelding
 
|Bestand= Bovendam-A.png
 
|Bestand= Bovendam-A.png
Regel 17: Regel 20:
 
|Type= Tekening
 
|Type= Tekening
 
}}  
 
}}  
De Profi-rails van Fleischmann zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook bijzonder mooi en een perfecte nabootsing van een echte spoorbaan. Heel herkenbaar zijn het ballastbed en de donkerbruine bielzen. Qua prestaties mogen deze rails er ook zijn. Ze zijn gemaakt van nieuwzilver, een legering van nikkel, koper en zink, met ideale geleidingseigenschappen. Samen met de speciale railverbindingen zorgt dit voor een uitstekende geleiding en een stevige verbinding tussen de railstukken. Verder is het een goed doordacht systeem, waardoor bijna elk denkbaar railplan redelijk eenvoudig te maken is, mede door het gebruik van een vaste rastermaat van 20 cm. Zie hiervoor het artikel ''Railgeometrie'' (zie: [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]).<br />
+
De Profi-rails van Fleischmann zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook bijzonder mooi en een perfecte nabootsing van een echte spoorbaan. Heel herkenbaar zijn het ballastbed en de donkerbruine bielzen. Qua prestaties mogen deze rails er ook zijn. Ze zijn gemaakt van nieuwzilver, een legering van nikkel, koper en zink, met ideale geleidingseigenschappen. Samen met de speciale railverbindingen zorgt dit voor een uitstekende geleiding en een stevige verbinding tussen de railstukken. Verder is het een goed doordacht systeem, waardoor bijna elk denkbaar railplan redelijk eenvoudig te maken is, mede door het gebruik van een vaste rastermaat van 20 cm. Zie hiervoor het artikel [[Railgeometrie]].
 +
 
 
Ook het gebruik van contact- en schakelrails is bijzonder gemakkelijk, door aansluitpunten op elke rails.
 
Ook het gebruik van contact- en schakelrails is bijzonder gemakkelijk, door aansluitpunten op elke rails.
  
''Bovendam in H0'' is een denkbeeldig station gelegen aan een dubbelsporig baanvak in West Nederland, ergens tussen Dordrecht en Leiden.<br />
+
Aan beide buitenzijden is de modelspoorbaan 100 cm diep en in het middendeel zelfs minder dan 50 cm. Overal is makkelijk bij te komen. Het hele tafereel is in een lichte boog gesitueerd. De toeschouwer kijkt als het ware in deze boog, waardoor het bij een totale breedte van 5 meter niet mogelijk is om het hele baanplan te overzien. Hierdoor lijkt het baanplan groter dan het feitelijk is.
Aan beide buitenzijden is de modelspoorbaan 100 cm diep en in het middendeel zelfs minder dan 50 cm. U kunt dus makkelijk overal bij. Het hele tafereel is in een lichte boog gesitueerd. De toeschouwer kijkt als het ware in deze boog, waardoor het bij een totale breedte van 5,00 meter niet mogelijk is om het hele baanplan te overzien. Hierdoor lijkt het baanplan groter dan het feitelijk is.
+
 
 +
Aan de linker- en rechterzijde worden zeer krappe boogstralen toegepast. Ervaren modelspoorders zullen dit ontraden, want over dergelijke krappe bogen kunnen moderne rijtuigen (schaal 1:87) met een lengte van iets meer dan 30 cm helaas niet rijden. Maar 'Bovendam' is bedoeld als een modelbaan voor starters. Korte(re) rijtuigen (lengteschaal 1:100) kunnen er namelijk wél prima gebruikt worden. Dat de bogen overigens onrealistisch krap zijn, is niet erg. In het artikel [[Coulissen en verdwijnpunten]] wordt besproken hoe deze (te) krappe bogen grotendeels uit het zicht gemaakt kunnen worden.
  
Aan de linker- en rechterzijde worden zeer krappe boogstralen toegepast. Ervaren modelspoorders zullen het u ontraden, want over dergelijke krappe bogen kunnen moderne rijtuigen (schaal 1:87) met een lengte van iets meer dan 30 cm helaas niet rijden. Maar '' 'Bovendam in H0' '' is bedoeld als een modelbaan voor starters. Korte(re) rijtuigen (lengteschaal 1:100) kunnen er namelijk w&eacute;l prima gebruikt worden. Dat de bogen overigens onrealistisch krap zijn, is niet erg. In het artikel ''Coulissen en verdwijnpunten'' (zie: [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]) wordt besproken hoe u deze (te) krappe bogen grotendeels uit het zicht kunt laten verdwijnen.
 
 
=== Het baanplan ===
 
=== Het baanplan ===
Het baanplan bestaat vrijwel geheel uit standaard Profi-railmateriaal. Slechts voor enkele stukken (of stukjes) is het nodig flexibele stukken rails (zogenaamde flexrails) in te zetten. Deze zult u zelf op maat moeten zagen. Zie hiervoor het artikel ''Flexrails'' (zie: [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]).
+
Het basisbaanplan is een dubbelsporig [[Basisvormen modelbanen#Het hondenbot|hondenbot]] en bestaat vrijwel geheel uit standaard Profi-railmateriaal. Slechts voor enkele stukken (of stukjes) is het nodig [[flexrails]] in te zetten. Deze moet zelf op maat worden gezaagd of geknipt.
 
{{Afbeelding
 
{{Afbeelding
 
|Bestand= Bovendam-F.png
 
|Bestand= Bovendam-F.png
Regel 34: Regel 38:
 
|Type= Tekening
 
|Type= Tekening
 
}}
 
}}
 +
 
=== Digitale besturing ===
 
=== Digitale besturing ===
(Her-)intreders in de modelspoorwereld zullen er behoefte aan hebben om snel een baan te hebben waarop ze eenvoudig kunnen rijden. Bij ''Bovendam in H0'' zijn we er van uitgegaan dat u gebruik maakt van locomotieven die voorzien zijn van loc-decoders, m.a.w. van locomotieven die gebruik maken van digitale aansturing. Zie voor meer informatie het artikel ''Baanbesturing'' (zie: [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]). Om het eenvoudig te houden, verdelen we de modelspoorbaan in twee grote stukken: een paradebaan en het centrale deel.
+
(Her-)intreders in de modelspoorwereld zullen er behoefte aan hebben om snel een baan te hebben waarop eenvoudig kan worden gereden. Bij 'Bovendam' is er van uitgegaan dat gebruik gemaakt wordt van locomotieven die voorzien zijn van loc-decoders, dus met  digitale aansturing. Zie voor meer informatie het artikel [[Baanbesturing]]. Om het eenvoudig te houden, is de modelspoorbaan in twee grote stukken verdeeld: een paradebaan en het centrale deel.
:* Op het centrale deel kan een perron worden aangelegd met een lengte van 1,60 m. Dit is meer dan genoeg om een locomotief met vier of vijf rijtuigen in te kunnen zetten. Op dit deel van de modelspoorbaan worden de treinen bediend door de modelspoorhobby&iuml;st zelf. Hij/zij maakt daarbij gebruik van een zogenaamde MultiMaus (zie: ''Roco Multimaus'' bij [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]) of van een iPhone voorzien van speciale software (bijvoorbeeld van RocRail).  
+
* Op het centrale deel kan een perron worden aangelegd met een lengte van 1,60 m. Dit is meer dan genoeg om een locomotief met vier of vijf rijtuigen in te kunnen zetten. Op dit deel van de modelspoorbaan worden de treinen bediend door de modelspoorhobbyïst zelf, met gebruik van een [[Roco MultiMaus]] of van een iPhone voorzien van speciale software (bijvoorbeeld van RocRail).  
:* Op de paradebaan kunnen treinen bloksgewijs hun rondjes rijden 'tegen de klok' in. Daartoe wordt de paradebaan verdeeld in een aantal blokken, waarbinnen de treinen 'volautomatisch' hun weg vinden, zonder op elkaar te botsen. Het paradebaanvak is bedoeld voor doorlopende treinen. De lengte van het paradebaanvak is ruim 12 meter, voldoende voor twee intercitytreinen of goederentreinen.
+
* Op de paradebaan kunnen treinen bloksgewijs hun rondjes rijden 'tegen de klok' in. Daartoe wordt de paradebaan verdeeld in een aantal blokken, waarbinnen de treinen 'volautomatisch' hun weg vinden, zonder op elkaar te botsen. Het paradebaanvak is bedoeld voor doorlopende treinen. De lengte van het paradebaanvak is ruim 12 meter, voldoende voor twee intercitytreinen of goederentreinen.
 +
 
 
{{Afbeelding
 
{{Afbeelding
 
|Bestand= Bovendam-P.png
 
|Bestand= Bovendam-P.png
Regel 46: Regel 52:
 
|Type= Tekening
 
|Type= Tekening
 
}}  
 
}}  
 +
 
=== Keerlussen ===
 
=== Keerlussen ===
Als variant op het basis-baanplan kunt u er ook voor kiezen een kruiswissel toe te passen. Hierdoor ontstaan er echter twee keerlussen. Omdat Fleischmann gebruik maakt van het Tweerail-systeem, zal in dat geval snel sprake zijn van kortsluiting. Om dat te voorkomen dienen keerlusschakelingen te worden toegepast, zie hiervoor het artikel ''Keerlus'' (zie: [[Bovendam in H0#Meer informatie|'Meer informatie']]).
+
Als variant op het basis-baanplan kan er voor worden gekozen een [[Basisvormen#Kruiswissel|kruiswissel]] toe te passen. Hierdoor ontstaan er echter twee [[Inleiding keerlus|keerlussen]]. Omdat Fleischmann gebruik maakt van het tweerail-systeem, zal in dat geval snel sprake zijn van kortsluiting. Om dat te voorkomen dienen keerlusschakelingen te worden toegepast.
 
{{Afbeelding
 
{{Afbeelding
 
|Bestand= Bovendam-K.png
 
|Bestand= Bovendam-K.png
Regel 78: Regel 85:
 
|Link= Coulissen en verdwijnpunten
 
|Link= Coulissen en verdwijnpunten
 
|Linknaam= Coulissen en verdwijnpunten
 
|Linknaam= Coulissen en verdwijnpunten
}}
 
{{Link intern
 
|Link= Flexrails
 
|Linknaam= Flexrails
 
}}
 
{{Link intern
 
|Link= Keerlus
 
|Linknaam= Keerlus
 
}}
 
{{Link intern
 
|Link= Railgeometrie
 
|Linknaam= Railgeometrie
 
}}
 
{{Link intern
 
|Link= Roco Multimaus
 
|Linknaam= Roco Multimaus
 
 
}}
 
}}
 
{{Link intern
 
{{Link intern

Huidige versie van 18 mei 2020 om 12:28

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Het ontwerp van Bovendam in H0 is gemaakt met het programma 'AnyRail' (zie: 'Meer informatie'). Het is een denkbeeldig station gelegen aan een dubbelsporig baanvak in West Nederland, ergens tussen Dordrecht en Leiden. Voor dit baanplan is gekozen voor standaard railmateriaal van Fleischmann.

Ontwerp van het baanplan

Veel (her-)intreders starten met de modelspoorhobby door het kopen van een starterspakket van de bekende grote modelspoorfabrikanten: Märklin, Fleischmann, Roco enz. Deze starterspakketten bevatten vaak een locomotief, wat rijtuigen of goederenwagens, een trafo en het bekende rail-ovaal, dus enkele bogen en doorgaans slechts twee stukken rechte rail. Al snel zal duidelijk zijn dat op basis van zo een eenvoudig starterspakket niet meteen een complete interessante modelspoorbaan zal kunnen worden gemaakt. Daar is wel wat meer railmateriaal voor nodig. Maar hoe pakt men dat dan aan? Gekozen kan worden voor de standaard uitbreidingsdozen van de genoemde firma's, maar al snel blijft men dan hangen in de eenvoudige ovaal-achtige banen. Toch kan er, met enige creativiteit, een interessante opzet gemaakt worden.


Bovendam-A.png
Afbeelding: 01
Bovendam in H0
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

De Profi-rails van Fleischmann zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook bijzonder mooi en een perfecte nabootsing van een echte spoorbaan. Heel herkenbaar zijn het ballastbed en de donkerbruine bielzen. Qua prestaties mogen deze rails er ook zijn. Ze zijn gemaakt van nieuwzilver, een legering van nikkel, koper en zink, met ideale geleidingseigenschappen. Samen met de speciale railverbindingen zorgt dit voor een uitstekende geleiding en een stevige verbinding tussen de railstukken. Verder is het een goed doordacht systeem, waardoor bijna elk denkbaar railplan redelijk eenvoudig te maken is, mede door het gebruik van een vaste rastermaat van 20 cm. Zie hiervoor het artikel Railgeometrie.

Ook het gebruik van contact- en schakelrails is bijzonder gemakkelijk, door aansluitpunten op elke rails.

Aan beide buitenzijden is de modelspoorbaan 100 cm diep en in het middendeel zelfs minder dan 50 cm. Overal is makkelijk bij te komen. Het hele tafereel is in een lichte boog gesitueerd. De toeschouwer kijkt als het ware in deze boog, waardoor het bij een totale breedte van 5 meter niet mogelijk is om het hele baanplan te overzien. Hierdoor lijkt het baanplan groter dan het feitelijk is.

Aan de linker- en rechterzijde worden zeer krappe boogstralen toegepast. Ervaren modelspoorders zullen dit ontraden, want over dergelijke krappe bogen kunnen moderne rijtuigen (schaal 1:87) met een lengte van iets meer dan 30 cm helaas niet rijden. Maar 'Bovendam' is bedoeld als een modelbaan voor starters. Korte(re) rijtuigen (lengteschaal 1:100) kunnen er namelijk wél prima gebruikt worden. Dat de bogen overigens onrealistisch krap zijn, is niet erg. In het artikel Coulissen en verdwijnpunten wordt besproken hoe deze (te) krappe bogen grotendeels uit het zicht gemaakt kunnen worden.

Het baanplan

Het basisbaanplan is een dubbelsporig hondenbot en bestaat vrijwel geheel uit standaard Profi-railmateriaal. Slechts voor enkele stukken (of stukjes) is het nodig flexrails in te zetten. Deze moet zelf op maat worden gezaagd of geknipt.

Bovendam-F.png
Afbeelding: 02
Toepassing van stukken flexrails
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Digitale besturing

(Her-)intreders in de modelspoorwereld zullen er behoefte aan hebben om snel een baan te hebben waarop eenvoudig kan worden gereden. Bij 'Bovendam' is er van uitgegaan dat gebruik gemaakt wordt van locomotieven die voorzien zijn van loc-decoders, dus met digitale aansturing. Zie voor meer informatie het artikel Baanbesturing. Om het eenvoudig te houden, is de modelspoorbaan in twee grote stukken verdeeld: een paradebaan en het centrale deel.

  • Op het centrale deel kan een perron worden aangelegd met een lengte van 1,60 m. Dit is meer dan genoeg om een locomotief met vier of vijf rijtuigen in te kunnen zetten. Op dit deel van de modelspoorbaan worden de treinen bediend door de modelspoorhobbyïst zelf, met gebruik van een Roco MultiMaus of van een iPhone voorzien van speciale software (bijvoorbeeld van RocRail).
  • Op de paradebaan kunnen treinen bloksgewijs hun rondjes rijden 'tegen de klok' in. Daartoe wordt de paradebaan verdeeld in een aantal blokken, waarbinnen de treinen 'volautomatisch' hun weg vinden, zonder op elkaar te botsen. Het paradebaanvak is bedoeld voor doorlopende treinen. De lengte van het paradebaanvak is ruim 12 meter, voldoende voor twee intercitytreinen of goederentreinen.


Bovendam-P.png
Afbeelding: 03
Paradebaanvak Bovendam in H0
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Keerlussen

Als variant op het basis-baanplan kan er voor worden gekozen een kruiswissel toe te passen. Hierdoor ontstaan er echter twee keerlussen. Omdat Fleischmann gebruik maakt van het tweerail-systeem, zal in dat geval snel sprake zijn van kortsluiting. Om dat te voorkomen dienen keerlusschakelingen te worden toegepast.

Bovendam-K.png
Afbeelding: 04
Toepassing van een kruiswissel
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Tot slot nog een schematische weergave van het sporenplan:

Bovendam-schema.JPG
Afbeelding: 05
Het sporenschema van Bovendam
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Railplanner.

Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, MærklinHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 28 sep 2017 18:06 (CEST)