Persoonlijke instellingen

De houtlijmmethode voor stortgoed

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: RobbertJan - Bewerkt door Fred Eikelboom


In het verslag Modulebaan "Lauwersmeer H0" op het BNLS-forum presenteerde RobbertJan een andere methode van ladingen maken. Hij heeft een zakje nootjes-4 bewerkt met de hamer, zodat ze nu als lading in de Artitec GTU's kunnen worden gestort.

Zowel iets grovere kooltjes als klein spul, tenslotte gaat een groot deel van de kolen na Lauwersmeer, verder richting Lauwersoog om daar als scheepsbrandstof te worden gebruikt, alvorens natuurlijk even door de "crusher" te gaan.

Een stap voor stap verslagje van het beladen;

Lading RJ-01.jpg Lading RJ-02.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
De lege GTU, daar kan best wel wat kolenlading in Nieuwe vloertjes gemaakt van polystyreen
Foto gemaakt door: RobbertJan Foto gemaakt door: RobbertJan

Benodigde materialen:

  • plaatjes polystyreen;
  • polystyreen H-balken;
  • plastic folie;
  • houtlijm;
  • fijngemaakte kolen.

Voor alle wagens heeft hij eerst van polystyreen nieuwe vloertjes gemaakt (zie foto 02), verhoogd met een stel H-profielen, zo hoeven er niet al te veel kolen geladen te worden, tenslotte worden de wagens er een stuk zwaarder van.

Maar, alvorens te storten, heeft hij eerst een plastic boterhamzakje in de wagen gedaan (zie foto 03). Er zitten heel wat gaatjes in de GTU, waar de versterkingsprofielen in gestoken zijn en deze zijn ideaal om de verdunde houtlijm door te laten lopen, hoe klein de gaatjes ook zijn. En tenslotte, het is de bedoeling dat de lading ook uitgenomen kan worden.

Lading RJ-03.jpg Lading RJ-04.jpg
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
Plastic folie in de wagen aangebracht en daarna het vloertje in de bak geplaatst De fijngemaakte kolen kunnen in de bak geschept worden
Foto gemaakt door: RobbertJan Foto gemaakt door: RobbertJan

De mix, grof en fijn. Het grove gaat meer onderin als opvulling en is daarna deels met fijne kolen afgetopt. Tenslotte, daar gaat hij van uit, werden niet alle kolen "gebruiksklaar" geleverd aan de gebruiker.

Lading-RJ-05.jpg Lading-RJ-06.jpg
Afbeelding: 05 Afbeelding: 06
Inwassen met voldoende verdunde houtlijm..... en daarna is het een kwestie van drogen
Foto gemaakt door: RobbertJan Foto gemaakt door: RobbertJan

De lading heeft hij eerst een dag laten staan in de wagen (zie foto 06), daarna er is deze er voorzichtig uitgehaald en is de overtollige lijm afgetapt door het zakje open te snijden.

Lading-RJ-07.jpg Lading-RJ-08.jpg
Afbeelding: 07 Afbeelding: 08
De lading staat te drogen Het eindresultaat
Foto gemaakt door: RobbertJan Foto gemaakt door: RobbertJan

Daarna heeft hij de lading in de wagens geplaatst om uit te harden c.q. de houtlijm te laten drogen (zie foto 07), en om zo tevens de lading goed in vorm te houden. Ondanks dat het nog niet geheel droog was, zijn er geen onderdelen losgegaan. De plastic zakjes hadden toch de neiging te goed te hechten en daardoor ging bij het verwijderen het één-en-ander aan lading weer los, dus daarna maar direct in de wagens laten zakken om verder uit te harden, de vraag is dan; "hoe krijg ik dit er weer uit......"
Nou, dat is gelukt. Met een beetje moed heeft hij de wanden iets naar buiten gebogen en toen hoorde hij de lijmverbinding tussen de bak en lading knappen, daarna viel de lading er zo uit.


Enkele tips:

  1. Enkele druppels afwasmiddel of andere oppervlakte-actieve stof zorgen ervoor dat de verdunde houtlijm beter aan de kolen hecht.
  2. In plaats van echte steenkool kan ook gebruik worden gemaakt van zwart decoratiezand. Dat is enige tijd in de mode geweest om onderin glazen vazen te doen, en is tevens iets lichter.
  3. Een blokje hout, één mm kleiner dan de binnenafmeting van de wagen, is ook goed bruikbaar om een uitneembare kolenlading te verkrijgen.
  4. Een groot stuk plastic huishoudfolie, wat over de randen steekt, is een bruikbaar alternatief voor het boterhamzakje.
  5. Steenkool werd uit een storttrechter in de wagen gevuld. Daardoor vertonen veel kolenladingen een tweetal "hoopjes". Een geheel vlakke lading stortgoed komt slechts zelden voor.
  6. Bedenk, dat wagens vrijwel nooit tot de rand worden gevuld, vanwege het toegelaten gewicht van de lading.

Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over wagenladingen.
over diverse beladingen.
over Modulebaan "Lauwersmeer H0".
Over een lading boomstammen.
Externe website:
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Meer wagenladingen.



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 5 sep 2023 9:50 (UTC)