Persoonlijke instellingen

Belading van rongenwagens

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net - Bewerkt door Dick van der Knaap


Als belading van rongenwagens komen naast lichte, volumineuze zaken zoals hooi, vooral buizen, profielen, boomstammen en gezaagd hout in aanmerking. Veel informatie is te vinden op de website van de modelspoorclub Sleutelspoor (voor elk vervoer een wagen).

Bij alles wat op de wagen wordt aangebracht is het goed om de werkelijkheid in de gaten te houden. Een stukje PVC elektriciteitsbuis met diameter 16 mm en wanddikte 1 mm, stelt op H0-schaal een buis voor van 1,40 m doorsnede bij een wanddikte van 9 cm! Voor de N-spoorders onder ons wordt het nog opvallender.

Buizen

Als buizen komen in aanmerking dunne aluminium buisjes (zijn in de handel, maar tamelijk zwaar), lege metalen ballpointstiften(zijn kort en moeten inktvrij worden gemaakt met bijvoorbeeld aceton), of limonaderietjes.


Rongenwagenlading01.jpg Rongenwagenlading02.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
Aluminium buisjes voor het beladen van een rongenwagen Hulpstukje om buizen op te zetten en te schilderen
Foto gemaakt door: Rik Foto gemaakt door: Rik

Wat er ook gebruikt wordt, de buizen zullen eerst moeten worden geschilderd. Dat gaat gemakkelijk door een aantal tandenstokers of cocktailprikkers in een blokje piepschuim te steken (zie afbeelding 02). De buisjes komen daar overheen, waarna ze gemakkelijk van verf kunnen worden voorzien. Doe dat gewoon met een penseel, dan is het uiterlijk 'net echt'. Buizen zijn meestal matzwart of roestbruin en soms voorzien van een witte coating.

De buizen worden tenslotte aan elkaar vast gelijmd en om het af te maken komt er nog wat ijzerdraad om de buisjes heen (zie afbeelding 03). Ook smalle reepjes van het witte of zwarte materiaal waar pakjes mee zijn dichtgemaakt (tiewrap) voldoen uitstekend.


Rongenwagenlading03.jpg Rongenwagenlading04.jpg
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
Met zwarte en bruine waterverf beschilderd De houten latjes komen van onder andere roerhoutjes voor koffie (wegrestaurant)
Foto gemaakt door: Rik Foto gemaakt door: Dion

Bij het grote voorbeeld worden lange ladingen volgens bepaalde beladingvoorschriften op een wagen vervoerd. Om het helemaal 'af' te maken, kunnen houten keggen worden aangebracht om verschuiven van de lading te voorkomen. Nadere toelichting en details staan op de website van Sleutelspoor.

Profielen

Als profielen zijn natuurlijk messing H-, I- en U-profielen te gebruiken. Die hebben als nadeel hun gewicht en prijs. Er zijn echter ook grijze kunststofprofielen te koop, die deze nadeeltjes niet hebben. Dit soort lading is in de grootspoorpraktijk best wel zwaar, daarom kunnen er niet te veel profielen op een wagen. De profielen worden op enkele plaatsen ondersteund door middel van houten balkjes, bijvoorbeeld gemaakt van in de lengte gesplitste luciferhoutjes. Ook hier moet, om een realistisch beeld te scheppen, de lading tegen verschuiven zijn geborgd, dus sjorringen en dergelijke aanbrengen.

Hout

Rongenwagenlading05.jpg Rongenwagenlading06.jpg
Afbeelding: 05 Afbeelding: 06
De grote grijze buizen zijn van de binnenkant van garenklosjes.
 
Open goederenwagens voorzien van een opvulling van schuim met daarop met dubbelzijdig tape ronde stukken hout geplakt
Foto gemaakt door: Dion Foto gemaakt door: Dion

Zoek in het bos of de tuin wat takjes die op maat worden gezaagd en met een touwtje worden vastgemaakt in de wagen. Let er wel goed op dat er in natuurlijk materiaal soms kleine beestjes zitten die voor de modelspoorbaan funest kunnen zijn. Remedie: een paar minuten in een magnetron, dat maakt het hout ook gelijk droog.


Rongenwagenlading07.jpg
Afbeelding: 07
Rongenwagens voorzien van houtbelading en geverfd met zwarte en bruine waterverf
Foto gemaakt door: Dion


De belading van de platte wagen met de stukken hout luistert nauw. Ladingen mogen bijvoorbeeld niet strak tegen rongen aanliggen, en moeten worden gesjord tegen verschuiven. Kijk ook eens op de website sleutelspoor.nl bij 'voor elk vervoer een wagen'. In dat zelfde onderwerp staat ook hoe pijpen en buizen beladen moeten worden.Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over wagenladingen.
over diverse beladingen.
over lading boomstammen.
Externe website:
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Kant-en-klare wagenladingen.
Meer wagenladingen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 5 apr 2023 11:21 (UTC)