Persoonlijke instellingen

Inleiding baanbesturing

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


In dit hoofdstuk wordt de baanbesturing besproken. Het hoofdstuk is onderverdeeld in drie delen:

  1. digitaal
  2. analoog
  3. hybride.


Digitaal

In het hoofdstuk digitale baanbesturing worden alle aspecten van het digitaal besturen en rijden besproken. Van zeer eenvoudig handmatig rijden, tot oplossingen met computers en software, waarbij vrijwel alles mogelijk is door de modelbaan aan te sluiten op een computer met een besturingsprogramma.Tegenwoordig bieden alle grote fabrikanten start- c.q. beginnerssets aan. Naast grote hoeveelheden digitale sets zijn tegenwoordig alle locomotieven en treinen die in de catalogus staan, reeds 'digitaal' (al voorzien van een locdecoder), of voorbereid op digitaal ('voorbereid' betekent dat er een connector aanwezig is waar een decoder ingeplugd kan worden).

Analoog

Bij een traditionele c.q. analoge baanbesturing moet rekening worden gehouden met extra transformatoren en met het feit dat er extra elektronische schakelingen gebruikt moeten worden om met meerdere treinen te kunnen rijden. Deze extra schakelingen worden besproken in het hoofdstuk Elektronica (zie 'Meer informatie').

Naast ontwerpen voor analoge baanbesturing, zijn hier ook onderwerpen vinden die zowel bij een analoge als bij een digitale baan kunnen worden gebruikt.

Hybride

Na verloop van tijd zijn er, naast de analoge- en digitale baanbesturing, gecombineerde systemen ontworpen, waarmee zowel 'analoog' als 'digitaal' materieel bestuurt kan worden. Over deze zogenaamde hybride baanbesturing zijn hier ook onderwerpen te vinden.


Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie