Persoonlijke instellingen

Inleiding hybride baanbesturing

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Analoog

Bij een analoog bestuurde modelspoorbaan worden de treinen 'bestuurd' door het variëren van de spanning op de rails. De trein of loc pikt die spanning via de wielen op en zal al naar gelang de hoogte van die spanning, sneller of langzamer rijden. Het regelen van deze spanning gebeurde meestal met een regelbare transformator. Deze methode is eenvoudig, maar ook zéér beperkt.


Digitaal

Vrijwel alle eerder bij analoog genoemde nadelen, zijn opgelost met een digitale besturing. In tegenstelling tot de analoge besturing, wordt bij een digitale besturing continu een vaste spanning op de rails aangeboden. Door deze vaste spanning zal de verlichting in de loc, treinstel of trein nu wel continu met dezelfde helderheid oplichten. De plaats op de baan, waar een trein zich bevindt, is nu niet meer bepalend voor de besturing. Elke loc, treinstel of trein kan op elke plaats van de baan - onafhankelijk van de andere - bestuurd worden. Dit is mogelijk doordat elke loc, treinstel of trein, een eigen stukje elektronica bevat, de zogenaamde locdecoder, die op basis van digitale commando's de locomotief bestuurt. De benodigde commando's worden nu niet meer via een regelbare transformator gegeven, maar via het zogenaamde digitale systeem.


Hybride-systeem

Modelbanen waren tot voor kort te verdelen in twee soorten: analoog of digitaal. Het unieke aan de hybridetechniek is, dat analoge én digitale locomotieven met DCC decoders gelijktijdig op één-en-dezelfde modelbaan kunnen rijden. Wanneer u door de jaren heen een mooie collectie analoge locomotieven verzameld heeft, hoeft u deze dus niet in te ruilen of om te bouwen. Het hybride-systeem is ook ideaal als u op een gegeven moment toch digitaal wilt rijden of als u een mooie nieuwe lok wilt kopen die alleen digitaal verkrijgbaar is.Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie