Persoonlijke instellingen

Inleiding hybride baanbesturing

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Hybride-systeem

Met een hybride baanbesturing kunnen zowel analoge én digitale locomotieven met DCC decoders gelijktijdig op één en dezelfde modelbaan rijden. Modelbaanbesturing was tot voor kort te verdelen in twee soorten: analoog of digitaal. Wanneer door de jaren heen een collectie analoge locomotieven is verzameld, hoeven deze dus niet verkocht, ingeruild of omgebouwd te worden. Het hybride-systeem is ook ideaal als besloten wordt toch digitaal te gaan rijden of als er een nieuwe lok uitgebracht wordt die alleen digitaal verkrijgbaar is.

Analoog

Bij een analoog bestuurde modelspoorbaan worden de treinen "bestuurd" door het variëren van de hoogte van de spanning op de rails. De trein of loc pikt die spanning via de wielen op en zal al naar gelang de hoogte van die spanning, sneller of langzamer rijden. Het regelen van deze spanning gebeurde meestal met een rijregelaar. Deze methode is eenvoudig, maar ook zeer beperkt.

Digitaal

In tegenstelling tot bij de analoge besturing, wordt bij een digitale besturing continu een vaste spanning op de rails aangeboden. Deze spanning bevat ook gecodeerde opdrachten voor de locs en treinen. Door de vaste spanning zal de verlichting in de loc, treinstel of trein continu met dezelfde helderheid oplichten, ook bij stilstand. De plaats op de baan, waar een trein zich bevindt, is niet meer bepalend voor de besturing. Elke loc, treinstel of trein kan op elke plaats van de baan - onafhankelijk van de andere - bestuurd worden. Dit is mogelijk doordat elke loc, treinstel of trein, van een zogenaamde decoder is voorzien, die op basis van digitale commando's in de railspanning de locomotief bestuurt. De benodigde commando's worden nu niet meer via een rijregelaar gegeven, maar via een "centrale" van het digitale systeem.


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 jul 2024 10:45 (CET)