Persoonlijke instellingen

Seinen aansluiten op wisselspoel

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Wanneer seinen bij een wissel geplaatst worden die aangeven of het treinverkeer al dan niet door mag rijden, is onderstaande schakeling een mogelijkheid. De schakeling bevat voor elke seinpaal een rode en groene led, die aan een gemeenschappelijke weerstand zitten. De aansturing geschiedt met een zogenaamd "Latchrelais" (bistabiel relais). Dit relais blijft in beide standen staan, ook wanneer de stuurspanning wegvalt.

WisselEnSeinen01.gif WisselEnSeinen02.gif
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
Schema (1e stand) Schema (2e stand)
Schema gemaakt door: Fred Eikelboom Schema gemaakt door: Fred Eikelboom

De werking

In schema 01 is de beginstand aangegeven. Bij de ene seinpaal brandt de groene led (D2) en bij de andere seinpaal brandt de rode led (D3). Wanneer op aansluiting 1 en 2 kortstondig een wisselspanning (±15 Volt AC) gezet wordt, zal spoel S1a van de wisselaandrijving bekrachtigd worden en de wisseltongen "omgooien". Tegelijkertijd krijgt het relais een stuurspanning, en schakelt naar de andere stand (zie schema 02). Daardoor gaat bij de ene seinpaal led D2 (groen) uit en led D1 (rood) aan. Bij de andere seinpaal gaat led D4 (groen) uit, en gaat led D3 (rood) aan. Wanneer daarna op de aansluitingen 2 en 3 een wisselspanning gezet wordt, krijgt spoel S1b spanning en gaan D2 en D3 branden. Diode D5 dient ervoor dat het relais een gelijkgerichte spanning als voedingsspanning krijgt.

De onderdelenlijst:

Component Type Waarde
D1 en D3 Led rood max. 20 mA
D2 en D4 Led Groen max. 20 mA
D5 1N4148
Re1 Latch-relais. 12 V=   2× om
R1 Weerstand. 3k3   ¼ W
R2 Weerstand. 3k9   ¼ W
Tabel: 01
Tabel gemaakt door: Fred Eikelboom

De in de tabel bij D1 t/m D4 genoemde waarde van 20 mA is de door de fabrikant opgegeven maximale doorlaatstroom. In de praktijk nemen we voor de serieweerstand een waarde die een stroom van 4 tot 6 mA door de led stuurt. De in tabel 3 genoemde waarden voor R1 of R2 zijn richtwaarden. De berekening van de waarde van de serieweerstanden van de leds, staat in het artikel Minimale led serieweerstand berekenen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Hongfa latch-relais.
Hongfa latch-relais.
SMD-leds met aangesoldeerde draden.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 16 jan 2024 10:16