Persoonlijke instellingen

Spanningsvoorziening via de bovenleiding op de modelbaan

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Er zijn elektrische locs op de markt, die voorzien zijn van een schakelaar, waarmee u kunt kiezen tussen stroomafname via de spoorstaven of via de bovenleiding. Wanneer u in het bezit bent van een dergelijke loc, wilt u zeer waarschijnlijk bovenleiding op uw modelbaan aanleggen. En dan wilt u, net als in het echt, spanning op de bovenleiding hebben. Daarbij dient u echter rekening te houden met een aantal belangrijke eigenschappen van de diverse railsystemen.

Spanning 'via de draad' bij het drierailsysteem

Bovenleiding-AC-01.gif
Afbeelding: 01
Spanning 'via de draad' bij drierail
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Bij het drierailsysteem (analoog) werkt de spanningtoevoer via de bovenleiding vrijwel probleemloos. De bovenleiding wordt aangesloten op de draad die naar de puntcontacten (puco's) gaat. Keerlussen in de baan zijn geen probleem, want ook bij het berijden van keerlussen krijgt de loc gewoon spanning.

Spanning 'via de draad' bij het tweerailsysteem

Bovenleiding-DC-02.gif
Afbeelding: 02
Spanning 'via de draad' bij tweerail
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Bij tweerail analoog is het zo dat een loc die ingesteld staat op bovenleiding één spoorstaaf en de bovenleiding gebruikt. Keert u de loc om, dan zal deze niet meer rijden. Ook bij toepassing van keerlussen zal de loc/het treinstel in de keerlus stoppen. Dit komt, doordat in de keerlus de spanning op de rails omgepoold wordt en er na het ompolen op de bovenleiding en de spoorstaaf dezelfde polariteit staat.

U zou via een relais de bovenleidingspanning tegelijkertijd met de keerlus om kunnen polen, maar.... dan zit u met het probleem dat de bovenleiding in de keerlus een andere polariteit heeft dan het stuk bovenleiding buiten de keerlus. Dus dan hebt u op dat punt kortsluiting. Dat gaat dus niet werken.

Bovenleiding op de digitale baan

Bij digitaal rijden, is stroomafname uit de bovenleiding niet aan te raden. U hebt maar één contactpunt, namelijk de pantograaf, en dat 'spettert' meer dan stroomafname via de wielen. Dat veroorzaakt verminkingen van het digitale signaal. Bij 'digitaal' staat de bedrijfszekerheid voorop, en die is dan bij functionele bovenleiding minder dan bij stroomtoevoer via de rails. Op diverse fora zijn ervaringen te lezen van mensen die het hebben geprobeerd, en die zijn er niet positief over.

Wanneer er keerlussen in uw baan zitten, hebt u ook nog het probleem dat de loc meteen stilstaat, zodra de keerlusmodule de spanning ompoolt.
Dus bij de digitale modelspoorbaan gewoon de pantograaf 'voor het mooi' langs de draad laten schuiven, maar de elektrische signalen via de rails verzenden en ontvangen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Diverse keerlus-oplossingen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 13 okt 2017 16:12 (CEST)