Persoonlijke instellingen

Systeem MIRACOS

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Een relatief onbekende in de modelspoorwereld is MIRACOS. Het systeem wordt bij een aantal modelspoorclubs in België gebruikt, waaronder modelspoorclub "Het Spoor". Hoeveel gebruikers het systeem precies heeft, is niet bekend.

Software

MIRACOS staat voor MIniature RAilroad COntrol System. Het is ontwikkeld door het Belgische bedrijf Modeltech (zie hieronder bij "Meer informatie"). Het hart van het systeem is het programma "Miracos". Met deze software worden alle treinen, wissels en seinen op de baan aangestuurd.

MiniPC

Het systeem wordt compleet geleverd met een eigen miniPC. Op deze PC staat een compleet besturingssysteem (op basis van Linux) met de software om de treinen te besturen. Met speciale componenten zoals de computerinterface, de terugmelders en de schakelelementen wordt er met de computer gecommuniceerd.

Externe tableaus

Met dit systeem bestuurt men de modelbaan niet met de muis en het beeldscherm, maar met externe tableaus. Via het externe tableau krijgt de PC opdrachten door. Deze verwerkt de opdrachten en stuurt de treinen, seinen en wissels aan. Met dit systeem is het ook mogelijk om de treinen heel rustig te laten stoppen voor rood sein.

Blokken

Net als bij de andere systemen wordt de modelbaan in blokken opgedeeld en deze worden met bezetmelders verbonden. Daarnaast worden ook alle schakelaars en leds op het schakeltableau met modules verbonden. In een blok mag zich maar één trein bevinden. De treinen dienen wel aan beide zijden gedetecteerd te worden voor een goede werking van het systeem.

Analoog

Met het systeem kan alleen worden gereden met analoge locomotieven. Digitale locomotieven dienen zo ingesteld te worden dat deze ook op de analoge baan te gebruiken zijn.


Meer informatie

Externe website:
Modelspoorclub "Het Spoor".Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 15 sep 2023 9:09 (UTC)