Onder redactie van: BeneluxSpoor.net
Woord of afkorting Zoeken op deze pagina: CTRL + F.
Z.
Zamac. of Zamak.
De eerste letters van de toegepaste metalen vormen samen het woord "zamac" of "zamak". Metaallegering voor het maken van modellen (zoals modelauto's en modeltreinen). De legering oxideert niet. 1. (Engels); Zamac is een legering van "Z"ink, "A"luminium, "MA"gnesium en "C"opper. 2. (Nederlands); Zamak is een legering van "Z"ink, "A"luminium, "MA"gnesium en "K"oper. (3) Meer over Zamak.
|
ZHESM.
ZLSM.
ZZ.
Zadeldak
(Bouwtechniek); een zadeldak is een zeer gangbaar type dak, dat bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Als de dakschilden ongelijk van lengte zijn, spreken we van een "mank-" of "asymmetrisch zadeldak". (3) Meer over zadeldak.
|
Zadeltenderlocomotief
Loc, waarbij de waterbakken (watertenders) liggend boven op de ketel zijn aangebracht, zoals het zadel op een paarderug. (1).
|
Zakspoor
Zand
Zand is hard, los en korrelig materiaal en een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen op aarde. Zand bestaat uit zeer kleine stukjes steen, zandkorrels, die in grootte variëren tussen 63 micrometer en 2 millimeter. Als de korrels kleiner dan 63 micrometer zijn heet de grondsoort "silt"; bij korrels groter dan 2 millimeter spreekt men van grind. (3) Meer over zand.
|
Zandbak
Bak onder omloopplaat, waarin Zand voor de zandstrooier wordt opgeslagen. (1)
|
Zandkraan
Kraan waarmee de - op stoom of lucht werkende - zandstrooier bediend wordt; "zandkraan erin!": zet de zandstrooier aan. (1)
|
Zandstrooier
Dunne pijp op een tractievoertuig waarmee m.b.v. perslucht of stoom, zand vanuit een reservoir voor de aandrijfwielen kan worden gespoten, om de adhesie tussen wiel en spoorstaaf te verhogen. (3) Meer over zandstrooier.
|
Zekering
(Elektronica, elektrotechniek); een zekering ook "smeltveiligheid" of "smeltzekering" genoemd, beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. Bij te hoge stroomsterkte brandt de zekering door. (3) Meer over de zekering.
|
Zelflosser
Zelfinductie
(Elektrotechniek/elektronica); Wanneer de spanning over een spoel of trafo plotseling veranderd, ontstaat er over de spoel een hoge spanning. Deze spanning heet inductiespanning. (3) Zie ook: Vonkblussing. Meer over zelfinductie
|
Zelfsluitend peilglas
Peilglas dat bij de toegangen tot de ketel een afsluitinrichting heeft die automatisch in werking treed bij het springen van het glas. De inrichting werkt met behulp van een kogeltje dat een opening afsluit als het misgaat. (1)
|
Zeppelin
1. Bijnaam van de stoomlocomotieven van de serie NS 3600, deze locomotieven hadden een puntvormige rookkastdeur, als van 'n brandende sigaar waardoor de ketel gelijkenis vertoonde met het gelijknamige sigaarvormig Duits luchtschip; 2. Bijnaam van de locs van de serie NS 3800-3805, die van een stroomlijnmantel voorzien waren en daardoor enigszins op het luchtschip leken; ook "potvis" "walvis"; tot grotere verwarring: ook twee locs van de serie 3600 (zie 1.) zijn voorzien geweest van zo'n stroomlijnmantel. (1)
|
Zes-je
(Spoorjargon); benaming voor een zesdelig "treinstel", dus bestaande uit zes rijtuigen (ook "bakken" genoemd).
|
Zetting
Zetting is het proces waar grond onder invloed van een belasting wordt samengedrukt. Hierbij worden water en lucht uit de poriën geperst. (3) Meer over zetting
|
Zettingsarm
Zettingsarm betekent, dat de maximale zetting na vijf jaar vanaf het moment van oplevering van een spoorlijn niet meer dan 30 mm bedraagt. (2) Meer over zettingsarm
|
Zettingsvrij
Zettingsvrij betekent dat de maximale zetting na vijf jaar vanaf het moment van oplevering van een spoorlijn niet meer dan 5-10 mm bedraagt. (2) Meer over zettingsvrij
|
Zicht
"Op zicht rijden": een baanvak berijden zonder gebruikmaking van de seinen, bijv. bij seinstoring, waarbij de machinist (na overleg met de treindienstleider het baanvak is opgegaan en) al rijdend moet zien of de baan vrij is van treinen en/of andere versperringen, of de wissels goed liggen en of er geen andere obstakels zijn; zie: "huisje-boompje-beestje-rijden". (1)
|
Zig-zag
Zijgang
Het gangpad van het rijtuig loopt aan de zijkant, het rijtuig is in coupés ingedeeld, waarin de stoelen zijn opgesteld. (19) Meer over zijgang.
|
Zuiger
1. In de cilinder heen- en weer gaand werktuig dat door stoommdruk in beweging gebracht en gehouden wordt, en waardoor stoomdruk dus omgezet wordt in beweging. 2. Bijnaam van de locomotieven van de serie NS 1900, die een enorme trek hadden op het vuur, zo sterk dat bij wijze van spreken de kolen van je schop gezogen werden. (1)
|
Zuigerschuif
Zuigerstang
Zuur
Een zuur is een begrip uit de scheikunde. Zuren zijn de tegenhangers van de basen. Zuren en basen reageren met elkaar in een proces dat neutralisatie genoemd wordt. Een waterige oplossing wordt zuur genoemd wanneer de zuurgraad (pH) lager is dan 7. (3) Meer over zuur (scheikunde).
|
"Zuurbier"
Zie ook Had je me maar. Bijnamen van respectievelijk de locomotieven NS 1501 en 1507 (ex-NCS 21 en 27), minder vleiend bedoelde benaming. "Had je me maar" en "Zuurbier" waren twee Amsterdamse straattypes kort na de eerste wereldoorlog. "Had je me maar" liet zich in 1921 verkiesbaar stellen door de "Vrije Socialisten" voor de gemeenteraad van Amsterdam, uit protest tegen geldende stemdwang. hij werd met een overweldigende meerderheid gekozen. Deze namen zullen wel voor uitgerekend deze locomotieven gekozen zijn omdat zowel de personen als de locs twee eenlingen waren en geen types van een grote serie. (1) Meer over Zuurbier.
|
Zwaar
Zwaar rijden: rijden met ver geopende regulateur en/of hoge vullingsgraad, waarbij veel stoom verbruikt wordt, waarbij de slagen van de zuiger "zwaar" klonken; nodig bij zware treinen; tegengesteld: "Licht" rijden. (1)
|
"Zwart"
1. "Zwarte olie": oververhitte olie, zwart van kleur; "het zwarte werk": het drijfwerk, de machineonderdelen die met deze olie gesmeerd worden, waardoor ze de zwarte kleur er van krijgen na smering. (1) 2. "De zwarte bende". Bijnaam voor de treincontroleurs, die boven conducteurs en hoofdconducteurs stonden, en die in een zwart uniform gekleed gingen; (1) 3. "Het zwarte koor": bijnaam voor de machinisten, die in een weliswaar ander, maar toch ook zwart uniform gekleed gingen. (1)
|
Zwartkop
Bijnaam van de verschillende locomotiefseries: de NS 2100 en de NS 4100 (later omgenummerd tot NS 3400, waarvan een aantal gebouwd waren door de locomotieffabrikant Zwartzkopf te Berlijn. (1)
|
"Zweed"
"Zweed" was de bijnaam van de locomotieven van de series NS 4000 en 4700. Deze locomotieven hadden elektrische frontseinen, een schijnwerper en verlichting onder de voetplaat ten behoeve van de smering van het mechaniek. Als 's nachts deze verlichting brandde, had het geheel iets weg van een kerstboom. (De meeste andere locomotieven hadden een andere, minder fel brandende verlichting, en doorgaans geen drijfwerkverlichting. Het personeel moest ’s nachts het drijfwerk bijlichten met een fakkel.) (1) Zie ook Zweedse kar.
|
"Zweedse kar"
Bijnaam van de locomotieven van de serie NS 4000, die in Zweden gebouwd waren. (1) Zie ook Zweed en Kerstboom.
|
Zwerfstroom corrosie
|
Laatste wijziging: 14 apr 2024 10:23 (CET)
|