Belading van rongenwagensUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net - Bewerkt door Dick van der Knaap
Als belading van rongenwagens komen naast lichte, volumineuze zaken zoals hooi, vooral buizen, profielen, boomstammen en gezaagd hout in aanmerking. Veel informatie is te vinden op de website van de modelspoorclub Sleutelspoor (voor elk vervoer een wagen). Bij alles wat op de wagen wordt aangebracht is het goed om de werkelijkheid in de gaten te houden. Een stukje PVC elektriciteitsbuis met diameter 16 mm en wanddikte 1 mm, stelt op H0-schaal een buis voor van 1,40 m doorsnede bij een wanddikte van 9 cm! Voor de N-spoorders onder ons wordt het nog opvallender. BuizenAls buizen komen in aanmerking dunne aluminium buisjes (zijn in de handel, maar tamelijk zwaar), lege metalen ballpointstiften(zijn kort en moeten inktvrij worden gemaakt met bijvoorbeeld aceton), of limonaderietjes.
Wat er ook gebruikt wordt, de buizen zullen eerst moeten worden geschilderd. Dat gaat gemakkelijk door een aantal tandenstokers of cocktailprikkers in een blokje piepschuim te steken (zie afbeelding 02). De buisjes komen daar overheen, waarna ze gemakkelijk van verf kunnen worden voorzien. Doe dat gewoon met een penseel, dan is het uiterlijk "net echt". Buizen zijn meestal matzwart of roestbruin en soms voorzien van een witte coating. De buizen worden tenslotte aan elkaar vast gelijmd en om het af te maken komt er nog wat ijzerdraad om de buisjes heen (zie afbeelding 03). Ook smalle reepjes van het witte of zwarte materiaal waar pakjes mee zijn dichtgemaakt ("tiewrap") voldoen uitstekend.
Bij het grote voorbeeld worden lange ladingen volgens bepaalde beladingvoorschriften op een wagen vervoerd. Om het helemaal "af" te maken, kunnen houten keggen worden aangebracht om verschuiven van de lading te voorkomen. Nadere toelichting en details staan op de website van Sleutelspoor. ProfielenAls profielen zijn natuurlijk messing H-, I- en U-profielen te gebruiken. Die hebben als nadeel hun gewicht en prijs. Er zijn echter ook grijze kunststofprofielen te koop, die deze nadeeltjes niet hebben. Dit soort lading is in de grootspoorpraktijk best wel zwaar, daarom kunnen er niet te veel profielen op een wagen. De profielen worden op enkele plaatsen ondersteund door middel van houten balkjes, bijvoorbeeld gemaakt van in de lengte gesplitste luciferhoutjes. Ook hier moet, om een realistisch beeld te scheppen, de lading tegen verschuiven zijn geborgd, dus sjorringen en dergelijke aanbrengen. HoutZoek in het bos of de tuin wat takjes die op maat worden gezaagd en met een touwtje worden vastgemaakt in de wagen. Let er wel goed op dat er in natuurlijk materiaal soms kleine beestjes zitten die voor de modelspoorbaan funest kunnen zijn. Remedie: een paar minuten in een magnetron, dat maakt het hout ook gelijk droog.
De belading van de platte wagen met de stukken hout luistert nauw. Ladingen mogen bijvoorbeeld niet strak tegen rongen aanliggen, en moeten worden gesjord tegen verschuiven. Kijk ook eens op de website sleutelspoor.nl bij "voor elk vervoer een wagen". In dat zelfde onderwerp staat ook hoe pijpen en buizen beladen moeten worden. Meer informatie
|