Persoonlijke instellingen

BNLS/RCU booster-hub

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
(Doorverwezen vanaf BNLS/RCU Booster-Hub)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans Kuijpers - Bewerkt door Fred Eikelboom


Booster-Hub01.jpg
Afbeelding: 01
De booster-hub
Foto gemaakt door: Hans Kuijpers (gebruiker HansQ op het BNLS-forum.)

Inleiding

De "BNLS/RCU booster-hub" is het resultaat van de inspanningen van de diverse leden van het Beneluxspoor.net (BNLS)-forum en RailClub Utrecht (RCU). Het is een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als een aantal deskundige en enthousiaste mensen hun kennis bundelen met de hulp van social media. Aan iedereen die heeft meegeholpen hartelijk dank!
Hans Kuijpers (BNLS HansQ), April 2014.

Een booster-hub?

Het idee voor de booster-hub is geboren uit de activiteiten van de H0-modulegroep (RCU) en de BNLS Modulegroepen, die hun modulebanen via NMRA-DCC aansturen. Dit betekent dat er over een grote afstand een DCC-stuursignaal getransporteerd moet worden, en er op een lang traject een DCC railspanning met gelijke spanning geleverd moet worden. Voor de besturing moet er eveneens een bussignaal zoals RocoNet, XpressNet of LocoNet over een grote afstand getransporteerd/verdeeld worden, liefst gemakkelijk beschikbaar via frontpaneeltjes op de modules. En dit allemaal in een mogelijk chaotische en elektrisch storingrijke beursomgeving, dus een galvanische scheiding tussen stuursignalen en stroomverbruikende modules is zeer gewenst.

De "BNLS/RCU booster-hub"

De "BNLS/RCU booster-hub" is een simpele kleine booster, met voldoende vermogen voor een paar schaal H0 locomotieven, gecombineerd met een hub voor RocoNet (XpressNet) of LocoNet, die zo gemonteerd kan worden, dat de handset-aansluitingen door de voorkant van de modulebak heen steken. Vanwege het gebruik van een enkele printplaat én goedkope onderdelen, zijn de kosten van de booster-hub ook nog eens zodanig, dat het geen probleem zal zijn, er in iedere vaste module-inzet eentje vast te monteren. Daarmee wordt een praktische standaard gerealiseerd voor het aansluiten en verdelen van het DCC-signaal en het besturings-signaal over dezelfde goedkope telefoonkabels met RJ12 6p6c connectors.

Wat is een booster?

Een booster is een versterker, in dit geval voor een NMRA-DCC railsignaal. Een DCC-centrale genereert een DCC-signaal, met daarin de codes om de locomotieven op de modelbaan individueel aan te sturen. Dit signaal wordt vervolgens versterkt (zoals geluid bij een audioversterker), zodat het behalve voor de besturing van de locomotieven tegelijkertijd ook als rijspanning kan dienen. Dit versterkte signaal wordt dan op de rails gezet, zodat de treinen op de modelbaan spanning hebben om op te rijden en tegelijk "weten wat ze moeten doen"; optrekken, stoppen, verlichting aan (frontsein/sluitsein) etc.
Er zijn centrales die zelf een booster aan boord hebben, zoals de bekende Intellibox of de ECoS, maar er zijn ook centrales zonder ingebouwde booster, zoals de Roco MultiMaus.

Aansluitschema-Booster01.png
Afbeelding: 02
Configuratie van centrale met boosters.
Foto gemaakt door: Hans Kuijpers.

Een booster is te gebruiken om het railsignaal te versterken van een centrale die dat zelf niet doet, of voor een modelbaan die te groot is, of wanneer we teveel treinen hebben, waarvoor een enkele booster of centrale niet genoeg stroom kan leveren. Dan kunnen we de modelbaan in stukken verdelen, waarbij ieder stuk een eigen booster heeft (zie afbeelding 02), net als de baanvakken van "ons" 1:1 spoorwegnet onderstations heeft, voor de stroomverzorging.

Wat is een hub?

Een hub is een verdeler, in dit geval voor een bus-signaal zoals RocoNet, XpressNet of LocoNet. Deze bus-signalen zorgen voor de samenwerking tussen een DCC-centrale en één of meer andere apparaten zoals handsets, voor de besturing van de treinen op de modelbaan.

Aansluitschema-Booster02.png
Afbeelding: 03
Configuratie van centrale met booster(s) en handregelaars via netwerk.
Foto gemaakt door: Hans Kuijpers.

De RocoNet-, XpressNet- en LocoNet-bussen hebben een zogenaamde "ster-topologie" (zie afbeelding 03), dat betekent dat de besturings-bus overal mag worden afgetakt, waardoor er een groot netwerk kan ontstaan. Hierbij vormen hubs de knopen in het netwerk.

De booster-hub combineert het DCC-signaal met het besturings-bus-signaal op een-en-dezelfde goedkope zes-aderige telefoonkabel, zoals dat in de LocoNet-B standaard is vastgelegd, maar ook voor RocoNet en XpressNet. Het voordeel hiervan voor een module-baan is, dat de DCC- en besturings-bus flexibel en foutloos kan worden aangelegd in steeds veranderende opstellingen.

Is de booster-hub geschikt voor ons doel?

De booster-hub is geschikt, wanneer we:

 • Een NMRA-DCC compatible booster zoeken, met een NMRA-standaard uitgangspanning van 14 Volt;
 • De uitgangsspanning onafhankelijk van de voedingsspanning gestabiliseerd willen hebben;
 • Galvanische (elektrische) scheiding willen hebben tussen het ingaande DCC signaal en de rails;
 • Een defect "Roco kastje" willen vervangen, of als we een Roco Maus hebben zonder "Roco kastje";
 • Goedkoop willen beginnen met DCC, bijvoorbeeld met een oude Roco LokMaus2;
 • Een goedkope booster zoeken, gecombineerd met een hub voor RocoNet, XPressNet of LocoNet;
 • RocoNet, XPressNet of LocoNet -bus en het DCC-signaal samen over één kabel willen verdelen;
 • Aangesloten LocoNet of Xpressnet (Roco "slave") -handsets van extra voeding willen voorzien;
 • Een lange modulaire baan hebben, die we foutloos en flexibel willen besturen en voeden.

De booster-hub is dus te gebruiken als DCC-booster, als Roco/XpressNet/LocoNet-hub en, in de uitgebreidere vorm, ook als vervanger voor een "Roco-kastje", dus dan zijn er alleen nog maar een voeding en een LokMaus2 of MultiMaus nodig om te beginnen met DCC! Ook bij PC-gebaseerde DCC-centrales, zoals MR-Direct of SRCP, is de booster-hub zeer geschikt voor een goedkope start met DCC.
Voor meer informatie zie: "mrdirect.nl" en/of "srcpd.sourceforge.net" bij "Meer informatie".

Wanneer is deze booster-hub niet geschikt voor ons doel?

De booster-hub is niet geschikt voor ons doel, wanneer we:

 • Een booster zoeken voor niet-NMRA-DCC, dus Marklin Motorola of Selectrix bijvoorbeeld;
 • Het vervelend vinden de booster bij een kortsluitingdetectie handmatig te moeten "resetten";
 • Een goedkope booster zoeken, maar de optionele hub-logica er persé niet bij willen hebben;
 • Een hub zoeken voor RocoNet, XpressNet of LocoNet, zonder een gekoppelde booster;
 • Een booster met heel veel vermogen zoeken (de "BNLS/RCU booster-hub" levert standaard "maar" maximaal 1,5 ampère);
 • Een booster zoeken om apparatuur, zoals ingebouwde wisseldecoders, aan te sturen die de DCC railspanning als voeding gebruiken. Dit laatste blijkt vaak niet goed te werken, omdat dit soort decoders een railspanning nodig hebben die hoger is dan de NMRA standaard 14 Volt van de booster-hub.

Overigens kunnen we:

 • De boosterelektronica prima zonder de hub-connectors monteren en gebruiken;
 • De booster-hub-uitgangsspanning verhogen tot bijvoorbeeld 18 Volt;
 • De booster-hub eventueel "opvoeren" tot ongeveer 3,5 ampère.

Aanvullende informatie

Voor aanvullende informatie en eventuele hulp, gaan we naar het "Beneluxspoor.net-Modelspoorforum" (zie "Meer informatie") onder de rubriek "Digitaal", waar de originele ontwerp-discussie te vinden is, en de "Booster-hub vraagbaak op het forum" (zie: "Meer informatie"). De laatste versie van deze handleiding is te vinden bij Handleidingen.

Voorbehouden

De "BNLS/RCU booster-hub" is een hobbyproduct, "van hobbyisten voor hobbyisten" en is niet bedoeld voor professionele toepassingen of commerciële doeleinden. BNLS en RCU kunnen geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor de juiste assemblage en gebruik van de booster-hub of de gevolgen daarvan.
Zij publiceren het booster-hub ontwerp en de handleiding als "Open Source", dus iedereen mag er niet-commercieel gebruik van maken in oorspronkelijke of afgeleide vorm, waarbij we het op prijs stellen als verbeteringen aan ons beschikbaar worden gesteld.
Commercieel gebruik van het booster-hub ontwerp en de handleiding staan BNLS en RCU niet toe zonder uitdrukkelijke toestemming.
Zie de verklarende lijst achterin de te downloaden handleiding voor vermelde bedrijfs- en productnamen.

BNLS en RCU willen op geen enkele manier inbreuk maken op de rechten van de eigenaren daarvan. Als dit onverhoopt toch het geval is, is dit geheel onbedoeld gebeurd en zal dit nadat de auteur en/of de redactie van de encyclopedie in kennis is (zijn) gesteld zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.


Meer informatie

Encyclopedie:
BeneluxSpoor.net:
BNLS-index.
Booster-hub vraagbaak op het forum.
Externe websites:
Besturingsprogramma.
Communicatie protocol.
Info over RCU.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 30 jan 2024 10:29 (CET)