Persoonlijke instellingen

Systeem DINAMO

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


DINAMO is de afkorting van 'Digitaal Interface Netwerk voor Analoge MOdelbanen'. Dit systeem is bedacht en ontworpen door Leon van Perlo. Het is een blokgestuurd systeem dat met behulp van een computer aangestuurd kan worden. Oorspronkelijk kon het alleen analoge locs en treinen besturen, maar tegenwoordig is het een compleet hybride systeem, waarmee zowel analoge als digitale modeltreinen kunnen worden aangestuurd. Sinds enkele jaren bestuurt het DINAMO-systeem de grote tentoonstellingsbaan van Miniworld Rotterdam.

Niet alleen voor treinen

Het Dinamo-systeem is niet alleen voor modeltreinen bedoeld, ook aangepaste voertuigen van het Faller Car System (FCS) zijn er mee te besturen. Dit vergt wel veel zelfbouw omdat de standaard voertuigen van FCS van een decoder moeten worden voorzien.

Kant-en-klaar of zelfbouw?

Tegenwoordig is het systeem ook kant en klaar te koop. De printen worden dan al gebouwd en getest. Eerder was het systeem voornamelijk zelfbouw. Door de printen zelf in elkaar te zetten c.q. -solderen kan het goedkoper zijn. De meeste onderdelen zijn standaard-onderdelen die bij iedere elektronicawinkel te koop zijn. Speciale onderdelen zijn alleen te verkrijgen via de vakhandel. De verkoop gebeurt uitsluitend via partners waarmee Van Perlo al jaren samenwerkt.

Software

Het systeem werkt in combinatie met diverse treinbesturingssoftware zoals Koploper, RocRail en iTrain. Tevens is het mogelijk om een eigen programma met het systeem te laten communiceren. Op de website van Van Perlo (zie onder bij 'Meer informatie'), zijn documenten te downloaden, waarin beschreven staat hoe een eigen programma kan communiceren met DINAMO.


Meer informatie

Externe websites:
Bedenker en ontwikkelaar DINAMO.
(vroeger: Railz Miniworld).
Dinasys (Frans Staal).Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 16 jun 2023 11:04 (UTC)