Persoonlijke instellingen

Woorden - N

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Verklaring         Zoeken op deze pagina: CTRL + F.

Woord of afkorting.

(Modelspoor). Schaal N. De schaalverhouding is 1:160 (1 op 160).

N.

(Grootspoor). Afkorting van Niet Automatisch Beveiligde Overweg; een spoorwegovergang zonder slagbomen en/of waarschuwingslichten.

NABO.

Noord-Brabantsch-Duitse Spoorweg Maatschappij, één der maatschappijen van vóór de fusie tot NS. (1) Van 1873 - 1925. Meer over NBDS . (3)

NBDS.

Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij. Opgericht op 14-12-1900. Meer over NBM. (3)

NBM.

Noord-Brabantsche Stoomtramweg-Maatschappij. 1880 - 1893.

NBSM.

1. (Eng.) Afkorting van Normally Closed. Aanduiding voor een schakelcontact (van een schakelaar of van een relais) dat in de ruststand contact maakt (gesloten is). 2. (Eng.) Komt ook wel eens voor in IC-datasheets. Dan betekent NC: Not Connected oftewel Niet aangesloten. Zie: artikel Elektronica basis.

NC.

Afkorting van Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij, afgekort NCS of NCSM. één der maatschappijen van vóór de fusie tot NS. (1) Meer over NCS. (3)

NCS.

Zie: NCS.

NCSM.

Afkorting van Normen Europäische Modelleisenbahnfreunde. De normen. Zie ook: artikel Modelbaannormen NEM/MOROP en NMRA.

NEM.

Afkorting van Noord-Friesche Locaal Spoorwegmaatschappij. Opgericht op 31-05-1899 en in 1935 overgegaan in de NS. Meer over NFLS. (3)

NFLS.

Afkorting van Nederlandse Modelspoor Federatie. De Nederlandse Modelspoor Federatie is een overkoepelende organisatie van de Nederlandse modelspoor verenigingen.

NFM.

Afkorting van Noord-Hollandsche StaatsSpoor.

NHSS.

Opgericht op 30-04-1888. Meer over NHT . (3)

NHT.

Afkorting van Nieuwe Intercity Dubbeldekker.

NID.

Afkorting van Nederlandse Machinefabriek Alkmaar. Opgericht in 1879. Nieuwe naam: Vialis NMA Railway Signalling. (4)

NMA.

Afkorting van National Model Railroad Association. (Amerikaans) Opgericht in 1935. Zie ook: artikel Modelbaannormen NEM/MOROP en NMRA

NMRA.

Zie: NoordNed.

NN.

(Eng.) Afkorting van Normally Open. Aanduiding voor een schakelcontact (van een schakelaar of van een relais) dat in de ruststand geen contact maakt (geopend is). Zie: artikel Elektronica basis.

NO.

Afkorting van Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij. Opgericht in 1899. Meer over NOLS (3)

NOLS.

Afkorting van Nederlandsche Rijn Spoorwegmaatschappij. Opgericht op 3-7-1845 en in 1890 door de Staat der Nederlanden en de exploitatie in handen van de Staatsspoorwegen gaf. Meer over NRS (3)

NRS.

Afkorting van Nederlandse Spoorwegen. De NS ontstond na fusering in 1938 van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. In 1993 is de privatisering van de NS gestart en is nu hoofdzakelijk een railvervoer bedrijf, gericht op passagiersvervoer. Meer over NS (3) Zie ook: NS

NS.

NSR.

Werkeenheid van NS die zich bezig hield met goederenvervoer. Na samenwerking met de Deutsche Bahn is deze op 1-1-2000 volledig door de NS afgestoten en omgezet in Railion, waarvan 94% van de aandelen berusten bij de DB en voor 6% bij de NS Holding. NS Cargo is vervolgens van naam veranderd in Railion Benelux. Vanaf 2009 ging men verder als DB-Schenker Rail. Meer over Railion/DB Schenker (3)

NS Cargo

PVR voor nieuwe en op te waarderen spoorlijnen 1500 V Meer over NS PVR-GC 1500V

NS PVR-GC 1500V

PVR voor nieuwe en op te waarderen spoorlijnen 25 kV Meer over NS PVR-GC 25kV

NS PVR-GC 25kV

De spoorwegmaatschappij die vrijwel geheel Nederland bediend met verschillende treindiensten.

NS Reizigers

Afkorting van Nederlandsch Spoorweg Museum in Utrecht. Meer over Spoorwegmuseum

NSM.

Afkorting van Negative Temperature Coëfficiënt. Weerstand die op temperatuursveranderingen reageert. Wanneer de NTC koud is, heeft deze een hoge weerstandswaarde. Bij toenemende (omgevings-)temperatuur neemt zijn weerstand af.

NTC.

Afkorting van Nederlands(ch)e Tramweg Maatschappij. Opgericht op 24-04-1880 en in 1956 overgedragen aan de NS. De NTM had zijn exploitatiegebied in de provincie Friesland en enkele lijnen richting de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Meer over NTM (3)

NTM.

(Modelspoor). N spoor-standaard. (=Norm) Meer over NTrack (3) Zie ook: ntrak.org

NTrak.

Afkorting van Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor en Tramwegwezen. De vereniging is in 1931 opgericht. Meer over NVBS.

NVBS.

Afkorting van Nationaal Voertuig Registernummer. Voorheen het 12-cijferige UIC-nummer.

NVR.

Afkorting van Niet Voor Reizigers (aanduiding op materieel).

NVR.

Den Bosch was het eerste Nederlandse station dat een NX-beveiliging kreeg. Een uit de Verenigde Staten afkomstig systeem, waarmee het indrukken van twee knoppen voldoende was om een complete rijweg in te stellen. De afkorting NX is afgeleid van de woorden eNtrance (ingang) en eXit (uitgang). (4)

NX-beveiliging

Afkorting van Noord-Zuid Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij. Deze maatschappij heeft diverse naamswisselingen doorgemaakt: Na oprichting op 1605-1881; NZHSTM, op 11-03-1909; NZHTM op 20-05-1946 in NZHVM, in 1989 werd zij onderdeel van de VSN holding en vanaf 1999 onder de naam Connexxion. Meer over NZH. (3)

NZH.

Voormalig openbaarvervoersmaatschappij, opgericht op 2-6-1880. Meer over NZHSTM (3)

NZHSTM.

Zie: NZHSTM.

NZHTM.

Zie: NZHSTM.

NZHVM.

Afkorting van Nederlandsche Zuid-Ooster SpoorwegMaatschappij.

NZOS.

(België): mistbaken, dat de nadering van een sein aankondigt. (1)

Naderingsbaken

Een natte locomotief zonder oververhitter, een locomotief die op natte stoom rijdt (zie: 'stoom'). (1)

Nat

Een extra trein die hetzelfde traject rijdt en enkele minuten na de originele trein vertrekt. (3)

Natrein

Ik zet 'm neer: ik ga stoppen, ik breng de trein tot stilstand. (1)

Neerzetten

Bevestiging van een spoorstaaf op de eiken dwarsligger met behulp van een verende klem. Meer over Nefit (3)

Nefit

Spoor waarbij gebruik gemaakt is van NEFIT-klemmen. Zie: Nefit.

Nefit-spoor

Verkeerslicht speciaal voor trams en lijnbussen. Door middel van negen ingebouwde lichtbronnen kan men diverse seinbeelden samenstellen. (4) Meer over Negenoog (3)

Negenoog

In de volksmond supermagneet genoemd. Neodymiummagneten worden gemaakt van een legering, die de drie elementen neodymium, ijzer en boor, in een bepaalde verhouding bevat (Nd2Fe14B).

Neodymiummagneet

Full Compatible vervanger voor de Arduino. Heeft diverse verbeteringen, zoals een schakelende voeding, indicatie-led's die aan de zijkant van het board gemonteerd zijn, zodat deze zichtbaar blijven bij het plaatsen van een shield (=uitbreidingskaart). Tevens zijn een aan/uit-schakelaar en een mico-USB-connector aanwezig.

Nero

Het naastliggende spoor. Meer over Nevenspoor (2)

Nevenspoor

(Elektronica). Aanduiding voor een ingang van een IC, die wanneer er een positieve spanning op die ingang aanwezig is, ook een positieve spanning aan de uitgang van het IC oplevert. (3)

Niet-inverterende ingang

Barak, met een dak vervaardigd van golfplaten. Het dak heeft een gebogen vorm. De voor- en achtergevel kunnen eveneens uit golfplaten bestaan, maar kunnen ook uit gemetselde stenen bestaan. (3) Meer over Nissenhut. Zie ook: Romneyloods.

Nissenhut

Merknaam van geheugendraad (geheugenmetaal). Metalen draad dat, wanneer er spanning op gezet wordt, zijn lengte variëerd. Nadat de spanning uitgeschakeld is, neemt het materiaal zijn oude lengte weer aan. Is te gebruiken voor bijv. wisselaandrijvingen. Zie het artikel Toepassing van geheugenmetaal.

Nitinol

Nitrocellulose lak is van oudsher een goedkoop te fabriceren lak. Het is eenvoudig op te lossen in bijvoorbeeld alcohol en verdund met wasbenzine een zeer snel drogende lak. Een lak heeft vooral een beschermende functie. Als ze transparant en min of meer kleurloos is, wordt ze ook wel vernis genoemd. De naam nitrocellulose is eigenlijk fout, want het draagt nitraat-groepen en niet de nitro-groepen, cellulosenitraat is dus beter gepast. Meer over nitrocellulose (3)

Nitrocellulose lak

Een verf heeft vooral de functie om de ondergrond te kleuren, en ligt in principe òp de ondergrond. Zie Nitrocellulose lak.

Nitrocellulose verf

1. Vastzetnok in het ganghandel, waarmee voorkomen wordt dat het ganghandel bij loslaten uit zichzelf naar een andere stand gaat. 2. Stuitnok in de regulateur tussen kleine schuif en grote schuif, waar het mechanisme op stuit, voordat de regulateur doorgeduwd kan worden (over de nok heen) van kleine op grote schuif. (1)

Nok

Het maximum toerental wat een motor mag maken in onbelaste toestand.

Nominaal toerental

Bijv. de spanningswaarde die op een lamp aangegeven staat (ontwerpspanning).

Nominale spanning

De maximaal toelaatbare stroomsterkte die continue door een draad, of apparaat/toestel mag vloeien.

Nominale stroom

Zie: Nömelskolen.

Nömels

Uit Duitsland afkomstige poeder- kolen, waarmee het lastig stoken was: ze woeien op als zand, en bij flinke geforceerde trek werden ze, nog voordat ze konden branden, door de vlampijpen heen de rookkast ingezogen, en de schoorsteen uitgewerkt, waarboven ze als vonken zichtbaar werden. (1)

Nömelskolen

Remming waarmee een trein in noodgevallen remt. Meer over Noodremming (2)

Noodremming

Noodwoning

Voormalig openbaarvervoersmaatschappij die hoofdzakelijk bussen en treinen exploiteerde op de Noordelijke nevenlijnen. Opgericht op 24-05-1998 en in december 2006 volledig in handen gekomen van Arriva. Meer over NoordNed (3)

NoordNed

Enigszins ronde kolen, in de vorm van een nootje. (1)

Nootjeskolen

Spoor met een spoorwijdte van 1435 mm. (3)

Normaalspoor

(Elektrotechniek): Nulleider of Nul-draad Meer over Nuldraad (3) Modelspoor: Schaal 1:43,5. Zie ook het artikel Schalen.

NulHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 


Laatste wijziging: 14 jan 2018 14:54 (CET)